06sep

Acupunctuur- een nieuwe trend?

Een open hart operatie zonder narcose. Je denkt dat het niet kan, maar met behulp van acupunctuur gebeurt dit al decennia lang in China. De BBC heeft dit prachtig in beeld gebracht in een interessante documentaire. Daarin zie je hoe een medisch team een jonge vrouw opereert zonder narcose of andere medicatie tegen de pijn. De vrouw is tijdens de open hart operatie volledig bij bewustzijn en praat zelfs met de artsen. Deze documentaire is niet het enige voorbeeld van Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) dat we de laatste jaren in de media zien. Zo zorgden de Amerikaanse zwemmers, waaronder Michael Phelps, tijdens de Olympische Spelen in Rio (2016) nog voor veel publiciteit over cupping, omdat ze opvallende ronde plekken op hun rug hadden. De Japanse atlete Chisato Fukushima haalde de krant omdat ze zichtbare acupunctuurverblijfsnaaldjes gebruikte tijdens haar wedstrijden. En de Nobelprijs voor geneeskunde ging in 2015 naar Youyou Tu, die met de Chinese kruidengeneeskunde een efficiënte behandeling van malaria had ontwikkeld.

Leave a reply