ziekte van Wegener & United Consumers

Ziekte van Wegener (Granulomatose van Wegener, Friedrich Wegener)

Wat is de ziekte van Wegener?

De ziekte van Wegener is een auto-immuunziekte en is genoemd naar de Duitse patholoog Friedrich Wegener (1907-1990) die deze ziekte in 1939 voor het eerst beschreef. De ziekte van Wegener wordt gekenmerkt door ontstekingen van de wanden van de kleine bloedvaten. Deze ontstekingen kunnen zich in meerdere organen manifesteren. De ziekte van Wegener is een vorm van systeemvasculitis*. De bloedvatontstekingen kunnen er voor zorgen dat bloedvaatjes en weefsels afsterven. Tevens treden vrij karakteristieke ophopingen van ontstekingscellen (granulomen) op, met name in de neus en de longen. Maar ook de nieren worden vaak aangetast, evenals de huidogengewrichten, centraal en perifeer zenuwstelsel en maag- en darmkanaal.

Oorzaak van de ziekte van Wegener

De oorzaak van de ziekte is niet bekend. De gemiddelde leeftijd waarop het ontstaat is 45 jaar. Er zijn geen aanwijzingen dat de ziekte van Wegener erfelijk zou zijn.

Wat zijn de symptomen van de ziekte van Wegener?

Symptomen kunnen zijn: verkoudheidkoortsgewichtsverliesvermoeidheid en gewrichtsklachten. Ook komen vaak infecties aan de bovenste luchtwegen voor. 

Diagnose van de ziekte van Wegener

De ziekte van Wegener wordt vermoed op grond van bovenstaande verschijnselen, maar kan pas vastgesteld worden door middel van onderzoek van stukjes weefsel (biopsie) of een foto van de bloedvaten (angiogram). De diagnose is echter moeilijk vast te stellen, omdat de ziekte zeldzaam is en de klachten van persoon tot persoon verschillen. Verder kan de ziekte in elk van de bovengenoemde organen beginnen, zonder dat andere organen meedoen. Daardoor wordt de ziekte vooral in het begin niet herkend.

De ziekte is niet te genezen, maar kan wel onderdrukt worden door middel van medicijnen.

* Systeemvasculitis is de naam van een aantal ziekten die gemeenschappelijk hebben dat ze door het hele lichaam heen ontsteking van de bloedvaten (=vasculitis) kunnen veroorzaken

Omdat de ziekte van Wegener een auto-immuunziekte is en met deze autoimmuun ziektes vaak goede resultaten zijn bereikt bij acupuncturisten, kan het de moeite waard zijn om deze optie te overwegen, naast de reguliere controle.

Bijna al onze acupuncturisten staan ingeschreven bij het VGZ register en worden ook vergoed via UnitedConsumers.